Što o kriznom komuniciranju možemo naučiti iz najsmiješnijeg videa godine?

Ono što je trebalo biti ozbiljan BBC-jev politički intervju, slijedom neplaniranih događaja pretvorilo se u pravi viralni hit! Robert Kelly, profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Busanu, govorio je o kontroverznoj političkoj situaciji u Južnoj Koreji, kada su u radnu sobu uletjela njegova razigrana djeca, a za njima i uspaničena supruga.

”Ovo je trijumf demokracije” ustvrdio je profesor Kelly govoreći o kontroverznoj političkoj situaciji, neposredno prije nego je mala ”nevolja” uletjela u radnu sobu u više nego uočljivom žutom džemperu, koračajući poput MMA borca. Profesorov prestravljen pogled daje naslutiti kako je ugledao odraz kćeri u ekranu računala, no ipak nastavlja odgovarati na pitanja voditelja, dok istvoremeno rukom pokušava udaljiti kćer bez da joj je uputio pogled. Napetost raste do neviđenih razmjera u trenucima kada u sobu u hodalici ulazi i drugo dijete. Prestravljena supruga ulijeće u maniri Speedy Gonzalesa i pokušava spasiti nastalu situaciju. Dok odvlači djecu iz radne sobe, ruše se knjige s kreveta. Ovdje postaje jasno kako je tata krevet ukrasio knjigama, kako bi scena za Skype intervju izgledala što impresivnije. Poštena igra, priznat ćemo, budući da ispočetka ovo uopće nismo primijetili. Profesorov dugi treptaj poručuje kako zna što se upravo odigralo. I kako zna da mi znamo. Svima je jasno kako njegov govor o politici nije ono što će ovaj video učiniti hitom. Suprugino ”diskretno” zatvaranje vrata dolazi kao šlag na kraju. Kriza je gotova, no, ipak nije baš sve mirno. Lelujajuća karta svijeta maše kameri, baš kao da se cijeli svijet smije nastaloj situaciji, a profesor do zadnjeg trenutka ostaje krajnje profesionalan, govoreći o Sjevernoj Koreji i svemu ostalome što nam više nije ni na kraju pameti.

Profesor Kelly bio je uvjeren kako je ostavio loš dojam i kako ga, nakon svega, više nitko s televizije neće kontaktirati. Čak je poslao i mail isprike BBC-ju. Ipak, s televizije su mu se ubrzo javili sa zamolbom da urnebesan video objave na internetu. Iako mu je ispočetka bilo neugodno, u dogovoru sa suprugom, pristao je na objavljivanje videa, koji je vrlo brzo postao viralni hit. Jasno je kako će trebati vremena da njegove misli o politici dođu u centar pozornosti, no svaki interes medija je, uz pravilne smjernice i dobro osmišljen pristup, moguće dobro iskoristiti. Zanimanje korejskih medija bilo je toliko da je ubrzo održana konferencija za novinare na sveučilištu na kojem profesor Kelly predaje. Benefiti s kojima profesor Kelly može izići iz ove nepredviđene situacije uključuju njegovu veću prepoznatljivost, a slijedom toga i češća pozivanja u informativno-političke emisije, omiljenost među gledateljima te simpatiju zbog bliskosti sa svakodnevnim situacijama ”običnih”obitelji.

Što nas je ovaj slučaj naučio o kriznoj komunikaciji?

 

1) Uvijek može gore!

Od komunikacije treba očekivati najbolje, ali i istvoremeno biti spreman na najgore! Komunikacije su nepredvidivo, kaotično područje u kojem nas iznenađenja čekaju na svakom koraku i zato uvijek valja biti spreman. Kada pomislimo da je najgore iza nas i opustimo se, stvari još uvijek itekako mogu krenuti nizbrdo.

Animated GIF  - Find & Share on GIPHY

 

2) Tim je ključan!

“Sljedeći tjedan ne smije biti nikakva kriza. Moja satnica je već puna!”,  rekao je jednom legendarni američki diplomat Henry Kissinger. U komunikacijskoj praksi, krize se, nažalost, ne obaziru na satnice. Stoga su, kada kriza nastupi, pouzdani, brzi i maštoviti članovi komunikacijskog tima od neprocjenjive vrijednosti.

Animated GIF  - Find & Share on GIPHY

 

3) Treba ustrajati do kraja! 

I kada je najteže, moramo dati sve od sebe i izdržati do kraja, koliko god situacija bila neugodna i teška za nas. Dobar, pozitivan stav poručuje drugoj strani kako smo sposobni nositi se sa svakom situacijom.

Animated GIF  - Find & Share on GIPHY

 

4) Izvucimo najbolje iz svega!

”Kada vam život da limune, napravite limunadu!” Kada nas život stavi u nepredvidivu situaciju, možemo se sramiti i povući u sebe ili pokušati iz nje izvući najbolje! Ishod krize ovisi upravo o komunikaciji i stoga je šutnja najgora moguća odluka. Uz hrabar stav i naglašavanje pouke i pozitivnih strana događaja, moguće je elegantno isplivati iz krize te čak i profitirati od nje!

 

5) Uvijek zadržimo smisao za humor!

I za kraj, profesore Kelly, hvala Vam na ovom remek-djelu i nemojte nam zamjeriti zbog nezlonamjernog smijeha. Smiješno nam je, jer u ovome vidimo sebe i sve briljantno kaotične situacije koje smo proživjeli sa svojim obiteljima. Ili kako bi još jedan otac troje djece – Homer Simpson rekao: ”Smiješno je. Jer je istinito.”